Solicitare USR adresată Guvernului Tudose cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO

Cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, aniversată în România pe data de 16 noiembrie, Uniunea Salvați România solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Culturii Lucian Romașcanu să întreprindă acțiuni concrete pentru protejarea, promovarea, extinderea și valorificarea siturilor UNESCO în beneficiul comunităților locale și al tuturor cetățenilor români. De asemenea, USR le mai cere membrilor Cabinetului Tudose, în mod special prim-ministrului, să renunțe la ideea retragerii Dosarului Peisajul cultural minier de la Roșia Montană aflat în evaluarea UNESCO pentru includerea sitului în Patrimoniul Mondial și să se abțină de la orice altă acțiune al cărei scop ar fi zădărnicirea acestui demers.
”Atât ministrul Culturii, cât și premierul și Guvernul în ansamblul lui, au obligația față de cetățeni să promoveze istoria și cultura României, ca parte a istoriei și culturii europene și universale. Studiile realizate de cercetători de prestigiu din institutele și universitățile din România, dar și din instituții de prestigiu străinătate, precum și experții ICOMOS, corpul de profesioniști raportori pentru UNESCO, au scos în evidență, în numeroase contexte, faptul că valoarea peisajului cultural de la Roșia Montană îndeplinește cu supra-măsură condițiile includerii în UNESCO. Singurii care pun bețe în roate atingerii acestui obiectiv sunt anumiți decidenți politici, subordonați unor interese care nu au vreo legătură cu interesele legitime ale cetățenilor români și ale României”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, cunoscut pentru activismul lui pro Roșia Montană, înainte de a intra în politică.
„Roșia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munților Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate și perioada medievală, în Epoca Modernă și până în trecutul recent. Mineritul tradițional, bazat pe inițiativa familiilor și a micilor asociații de mineri, s-a încheiat odată cu naționalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006. La Roșia Montană avem de a face, așadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere tradiționale cunoscute în ziua de azi. Anduranța sa particulară se reflectă într-o interconectare sistematică și profundă între fundalul natural și fenomenele culturale – din adâncul munților și până la suprafață, de la morfologia peisajului și până la flora și fauna locului și la comunitățile umane locale, totul poartă amprenta interacțiunii semnificative dintre om și mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate și spectaculoase peisaje culturale ale României, semnificativ în context global.”, arată Vlad Alexandrescu, senator, vicepreședinte USR, ministrul Culturii în mandatul căruia au început demersurile oficiale pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO, secretar al Comisiei UNESCO a Camerei Deputaților și Senatului.

”Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistență, de aerisire și de evacuare a apei – excavate începând din perioada romană și continuate în perioada medievală și modernă, peisajul roman de suprafață, peisajul industrial istoric, și târgul minier Roșia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localității însumează mai mult de 80 km din care 7 km datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană.

Potrivit evaluărilor făcute în 2016, Roșia Montană îndeplinește 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial, în condițiile în care, pentru înscriere, e suficient și unul singur. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roșia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive, generatoare de valoare, între om și mediul său natural.

Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană am urmărit atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare și de susținere a comunității locale, prin utilizarea diferitelor fonduri europene și naționale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar și educație și formare și, bineînțeles, protejarea patrimoniului cultural și natural.”, a mai explicat Vlad Alexandrescu.

Includerea Roșiei Montane în UNESCO este o inițiativă civică pornită în anul 2010 și a fost una dintre principalele revendicări ale zecilor de mii de protestatari care au ieșit în stradă, timp de trei luni și jumătate, în toamna anului 2013. Revendicarea se regăsește și în Proclamația marii adunări a moților de la Câmpeni, din 19 octombrie 2013. În timpul mandatului de ministru al Culturii al lui Vlad Alexandrescu a fost demarată oficial procedura de înscriere a dosarului Roșia Montană pe Lista tentativă a UNESCO, procedură finalizată la Paris, la începutul acestui an, în ultima zi a Guvernului Cioloș. În luna septembrie, Roșia Montană a fost vizitată de o comisie de specialiști ICOMOS, organism raportor pentru UNESCO, concluziile vizitei și raportul final urmând să fie prezentate la începutul anului viitor. La sfârșitul acestei veri, senatorul USR Mihai Goțiu a avertizat asupra intențiilor Guvernului Tudose de a retrage Dosarul Roșia Montană de la UNESCO, informație confirmată ulterior atât de premier, cât și de alți miniștri ai Cabinetului. În urma presiunii civice, retragerea a fost, momentan, oprită.

România are înscrise pe lista UNESCO 3 rezervații ale biosferei și 8 situri UNESCO (6 culturale și 2 naturale). Lista tentativă cuprinde 15 obiective. De asemenea, România are înscrise 6 bunuri culturale imateriale pe Lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial Imaterial: Doina, Ritualul Căluşului, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată – dosar comun cu Republica Moldova, Dansul Fecioresc din Ardeal, Meșteșugul țeserii covoarelor de perete din România și Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *