Propuneri ale USR Suceava pentru bugetul municipiului în 2019

 

Partidul Uniunea Salvați România, Filiala Suceava, face un apel către Primarul municipiului Suceava să ia în considerare mai multe probleme semnalate de către cetăţenii municipiului Suceava. În cele ce urmează vom prezenta conţinutul solicitării noastre către Primăria Suceava.

 

Stimate Domnule Primar,

 

 

Având în vedere atât faptul că instituția pe care o conduceți pregătește bugetul pentru anul 2019, cât și sesizările și propunerile primite de la cetățenii municipiului Suceava pe parcursului anului 2018, în urma audiențelor, a dezbaterilor și consultărilor publice organizate, dar și prin intermediul altor mijloace de comunicare, Filiala Suceava a Partidului Uniunea Salvați România vă roagă să luați în considerare asigurarea bugetului, în anul 2019, și pentru rezolvarea unor probleme considerate esențiale de către concitadinii noștri.

Cunoaștem și salutăm programul de bugetare participativă realizat prin platforma online „IMPLICAT”, însă, în același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că încă există mulți suceveni pentru care acesta nu este încă un mediu familiar, astfel că propunerile pe care USR Suceava le-a primit, centralizat și prezentat, în final, instituției dumneavoastră, nu sunt legate strict de cele 10 proiecte care vor fi alese și finanțate cu câte 100.000 euro, ci și de proiecte mai mici pe care consideră că Primăria Municipiului Suceava trebuie să le aibă în vedere în anul 2018:

 

 • Reabilitarea străzilor și aleilor din zona centrală, cuprinse în perimetrul parcului de la Curtea Domnească (străzile Meseriașilor, Plăieșilor), dar și a parcului în sine.
 • Amenajarea de noi locuri de parcare, fără a știrbi însă din spațiul verde, care și așa este pe cale de dispariție în municipiul Suceava. Regândirea spațiului ocupat de actualele garaje, care în proporție covârșitoare sunt dedicate întru totul altor scopuri (magazii de depozitat lucruri inutile, ateliere, buticuri etc.), în timp ce mașinile care ar fi trebuit să fie găzduite în aceste garaje ocupă și blochează alte spații de pe domeniul public. Prin demolarea măcar treptată a acestor garaje vor avea de câștigat, cu siguranță, atât suprafața parcărilor, cât și cea a spațiilor verzi.
 • Dotarea școlilor primare cu dulăpioare individuale pentru auxiliarele copiilor. Este inuman să obligi copiii să care după ei zilnic toate materialele didactice. Dotarea lor și cu truse medicale de prim-ajutor.
 • Revitalizarea peisagistică a zonei din centrul
 • Refacerea spațiilor de joacă pentru copii, împrejmuirea și supravegherea video a acestora, înlocuirea echipamentelor deteriorate. Crearea de astfel de noi spații.
 • Repararea scărilor și pavimentelor din mai multe zone din oraș si anume: b-dul G. Enescu, la intersecție cu str. Mărășești – toată zona din jurul Catedralei; str. Tipografiei, în fața magazinului Unicarm.
 • Plantarea de copaci pe spațiul verde de pe laturile străzii Ștefan cel Mare și de-a lungul tuturor zonelor pietonale, pentru a face suportabilă canicula pe timpul verii, dar și pentru purificarea atmosferei. Stoparea tăierilor de copaci, mai ales a celor sănătoși, care dispar din ce în ce mai des, în multe zone ale municipiului.
 • Construirea unei autogări moderne în zona gării Burdujeni, mai ales că în zonă există spații pretabile unei astfel de investiții.
 • Eliminarea subvenției „generale” la agentul termic și păstrarea ei doar în cazurile sociale grave.
 • Subvenționarea transportului în comun, implicit ieftinirea semnificativă a biletelor și abonamentelor de călătorie, pentru ca acesta să devină cu adevărat o opțiune viabilă pentru locuitori. Această măsură ar avea ca efecte imediate decongestionarea traficului auto și scăderea poluării.
 • Aparate automate pentru procurarea biletelor de călătorie și a abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun.
 • Realizarea hărții digitale cu traseele și intervalele orare aferente transportului public al Municipiului Suceava și amenajarea stațiilor  de autobuz.
 • Asigurarea transportului școlar pe tot teritoriul Municipiului Suceava.
 • Creşterea vizibilităţii la trecerile de pietoni, prin montarea unor stâlpi fluorescenți care să nu permită parcarea maşinilor la mai puţin de 25 de metri de acestea, iar pe timp de noapte, iluminarea lor clară și permanentă. Supraînălţarea trecerilor de pietoni aflate în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar.
 • Semaforizarea tuturor trecerilor de pietoni de pe artera principală a orașului, începând cu zona Spitalului de Urgență, până la sensul giratoriu de la McDonald. Efecte: reducerea semnificativă a numărului accidentelor, plus fluidizarea circulației, prin timpii dedicați traversării străzii de către pietoni.
 • Instalarea de bolarzi pentru a preîntâmpina parcarea/staționarea ilegală a autoturismelor pe trotuare.
 • Montarea de camere de luat vederi cu radar, pentru preîntâmpinarea numărului crescut de accidente.
 • Îngroparea, conform legislației în vigoare și/sau desființarea cablurilor supraterane care dau o imagine dezolanta orașului.
 • Suplimentarea bugetului destinat iluminatului public.
 • Delimitarea urbanistică a zonelor de protecție a monumentelor de clasa A, cu reglementări foarte stricte referitoare la ce se poate construi în zona respectivă, inclusiv cu reglementari în ceea ce privește anvelopele existente și afișajul stradal și publicitar.
 • Ridicarea mașinilor abandonate sau parcate necorespunzător, care incomodează traficul mașinilor sau pietonal.
 • Mall administrativ amplasat pe locul serelor din spate de la Lukoil. Zona este amplasată la distanță egală de Centru și cartierul Burdujeni; după realizarea sensului giratoriu de la Lukoil și a celui de-al doilea pod peste râul Suceava, zona devine foarte ușor accesibila. Atractiv și pentru parteneriat public-privat: toate birourile statului la etaj și la parter-mezanin spații comerciale, servicii si alimentație publică. La câteva mii de angajați și câteva mii de vizitatori zilnic, potențialul spatiilor complementare este foarte mare. Amplasarea din acest moment a instituțiilor statului roman în municipiul Suceava este total haotică: Casa de pensii în Zamca, AJOFM undeva între blocuri, lângă Liceul nr. 4 (fără niciun loc se parcare pentru petenți!), Agenția de mediu – în Obcini, Garda de Mediu – înspre Fălticeni, Serviciul Pașapoarte – pe str. Petru Rareș, Primăria – în Areni (tot fără locuri de parcare), Drumuri Naționale la Ițcani, Evidența populației – la Iulius Mall ș.a.m.d.
 • Dotarea curților școlilor și grădinițelor cu jocuri educative Playform. Jocurile exterioare Playform oferă o modalitate diferită de realizare a jocurilor educative și distractive pentru copii, care le stimulează imaginația și creativitatea și-i încurajează să fie activi în timp ce se distrează. Pot fi concepute locuri de joacă pentru copii cu diferite teme: lingvistice, matematice, geografice, logice, cu animale etc., oferind în acest fel o metodă alternativă de educare, venită în sprijinul activităţii didactice. În curtea şcolii, unde recreaţia este adesea sinonimă cu plictiseala, conflictul şi chiar cu violenţa, pot fi realizate jocuri în aer liber cu ajutorul cărora copiii învaţă, îşi exersează cunostinţele şi respectă reguli.
  Jocurile Playform propun copiilor spaţii de joacă şi cooperare, concepute pentru dezvoltarea activităţilor fizice şi diminuarea tensiunilor.
 • Realizarea unei aplicații de monitorizare online a lucrărilor finanțate din bani publici, pentru ca sucevenii să știe în ce stadiu se află lucrările demarate de autorități.
 • Realizarea unei aplicații online prin intermediul căreia cetățenii pot face sesizări pe diverse probleme.

 

Încheiem aici scurta expunere a problemelor invocate cel mai adesea de cetățenii municipiului Suceava cu care am interacționat, cu speranța că își vor găsi rezolvarea în viitorul cât mai apropiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *