Mai multe păduri virgine ale României au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Printre ele se află și Codrul secular Slătioara (Suceava)

Mai multe păduri virgine de fag din România se regăsesc de acum pe Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO).

Este vorba despre pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș).

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministrul al Culturii în Guvernul Cioloș, a condus delegația română la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia (Polonia), acesta a declarat :

“Este o mare victorie pentru conservarea pădurilor de fag din România, o lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale și un mare pas înainte către a obliga autoritățile românești la îmbunătățirea managementului pădurilor, un capitol neglijat sau supus de-a lungul anilor unor nenumărate abuzuri.

Noua înscriere are un caracter în serie, transnațional și cuprinde 63 de componente în 12 țări. Este vorba de o extindere a poziției “Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany”, deținută până în prezent de Germania, Slovacia, Ucraina, sub numele modificat de “Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe”. Făgetele adăugate reprezintă un exemplu excepțional de păduri care nu au suferit nici o intervenție umană perturbatoare de-a lungul istoriei și stau mărturie pentru modelele și procesele ecologice cele mai complete și mai cuprinzătoare de specii pure și mixte de fagi europeni ce s-au dezvoltat în condiții diverse de mediu. Ele conțin un rezervor genetic important de fagi și multe specii asociate sau dependente de aceste habitate silvice, având o valoare unică sub aspect științific, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității.

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii, și ele reprezintă 65% din pădurile virgine rămase pe continent (exceptând Rusia).”