Luptă de gherilă în plenul Camerei Deputaților pentru a bloca adoptarea primei legi anti-justiție

Deputații USR au dus, miercuri, o adevărată luptă în plenul Camerei Deputaților pentru a bloca adoptarea primei legi a justiției modificată în Comisia specială condusă de Florin Iordache. Modificările aduse Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor subordonează magistrații puterii politice, fiind primul pas spre dărâmarea democrației în România.

La începutul ședinței, deputații USR au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a acestei legi anti-justiție, dar majoritatea PSD-ALDE a votat împotrivă, deși a existat un apel public ca în perioada de doliu să fie sistate dezbaterile pe legile justiției care crează tensiune în societate.

”În prima zi după moartea Regele Mihai I, o zi în care politicienii ar fi trebuit să dea dovadă de decență și echilibru,coaliția PSD-ALDE a introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților prima lege a justiției confecționată de Comisia Iordache. În disperarea de a scăpa de dosarele penale, Dragnea și Tăriceanu nu au niciun fel de respect pentru valorile și personalitățile țării”, a declarat președintele USR Dan Barna.

În încercarea de a amâna votarea legii, deputații USR au mers pe rând la tribună și au cerut modificarea ordinii de zi. De fiecare dată, majoritatea PSD-ALDE a votat împotrivă, dar mai mult a început să huiduiască și să înjure în plen atunci când deputații USR erau la tribună.

Președintele USR Dan Barna a cerut cuvântul pentru a-i adresa un mesaj domnului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, care se afla în plen, dar nu conducea ședința.

”Domnule Liviu Dragnea, tot acest spectacol este pentru dumneavoastră. Dacă veți forța această dezbatere, pe această legi, în această zi când națiunea română e în doliu pentru pierderea Regelui, veți intra cu siguranță în istorie, dar o istorie tristă”, a spus Dan Barna la tribună.

Deputații coaliției majoritare PSD-ALDE au decis sistarea dezbaterilor la ora 13:10 și au început să voteze, în mod abuziv, articolele modificate din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, fără a permite opoziției să își susțină amendamentele.

În aceste condiții, deputații USR au fost obligați să recurgă la tehnici de gherilă și să ocupe tribuna Parlamentului. Cu o portavoce, deputatul Stelian Ion a prezentat, rând pe rând, amendamentele USR, în încercarea de a convinge majoritatea parlamentară să renunțe la modificările periculoase din această lege a justiției.

”Lipsa dezbaterii la adoptarea unei legi a justiției atât de importantă pentru România este o rușine pentru Parlamentul României”, a spus președintele USR Dan Barna.