Deputatul sucevean Daniel Popescu susține o serie de amendamente la proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019 în urma consultărilor cu sucevenii

Parlamentarul USR Daniel Popescu, originar din municipiul Câmpulung Moldovenesc și ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a formulat o serie de amendamente la proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019, o bună parte dintre acestea vizând județul Suceava. Amendamentele s-au bazat pe discuțiile și consultările pe care deputatul USR le-a avut cu cetățenii din acest județ, precum și cu reprezentanți de asociații și cu autorități publice locale din același județ.

Poate cel mai important amendament pe care deputatul USR l-a depus la proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 se leagă de programul prejudicios și nelegal, în valoare de 27 milioane de euro „Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”. În anul 2004, 60 de localități sucevene au contractat un împrumut garantat de statul român de peste 27 de milioane de euro pentru a fi construite peste 230 km de conducte pentru transportul de gaze naturale de înaltă presiune. Obiectivul s-a dovedit însă nelegal, întrucât construcția și exploatarea conductelor de transport de gaze naturale de înaltă presiune se află în sarcina exclusivă a statului român. Drept urmare, în 2010, conductele au trecut în proprietatea statului. Astăzi, localitățile sucevene se găsesc în situația de a plăti sume colosale din bugetele locale, pentru a acoperi costurile unor investiții care au fost transferate de ani buni în proprietatea statului român. Din această cauză, aceste localități riscă să intre în blocaj financiar și administrativ, motiv pentru care deputatul USR a solicitat ca statul român să preia la datoria publică cele 17 milioane de euro ce au rămas de achitat din împrumutul extern.

Un alt amendament propus de de deputatul USR și care s-ar dovedi extrem de util pentru suceveni și pentru dezvoltarea turismului din zona Bucovinei se referă la alocarea de fonduri (100 milioane de lei) pentru finalizarea celui de-al doilea tronson al pârtiei de schi din Munții Rarăului. Acest proiect de investiții a primit în perioada 2009-2012 finanțare guvernamentală în valoare de peste 44 milioane de lei, însă de-a lungul anilor 2012-2017 finanțarea a fost sistată. Abia din anul 2017 lucrările au fost reluate, în ianuarie 2019 fiind inaugurat primul tronson al pârtiei. Având în vedere utilitatea proiectului pentru turismul montan din zona Bucovinei, deputatul sucevean a solicitat fonduri pentru cel de-al doilea tronson al pârtiei din Rarău.

În perioada 2009-2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a alocat suma de 44,4 milioane de lei, iar lucrările de la primul tronson al pârtiei de schi au fost realizate în proporție de 80%. După anul 2012, însă, Guvernul a refuzat să mai aloce fonduri pentru pârtia din Rarău, lucrările fiind abandonate pentru mai mult de patru ani de zile și reluate abia în 2017, cu ajutorul Autorității Naționale pentru Turism. Primul tronson al pârtiei a fost dat în folosință în luna ianuarie 2019, rămânând însă de finalizat al doilea tronson. Drept urmare, deputatul USR Daniel Popescu solicită alocarea de fonduri în valoare 100 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la tronsonul II al pârtiei.

Merită amintite alte trei amendamente, care vizează îmbunătățirea mai multor aspecte critice pentru buna administrare a județului Suceava: reabilitarea mai multor drumuri inter-județene și inter-județene din Suceava (Drumul Județean 172 D, Coșna – Ilva Mică), regularizarea malurilor pe râurile cu risc de inundații din bazinul hidrografic Siret și reabilitarea punctului de trecere a frontierei Siret (tranzitat în anul 2018 de mai mult de 2.300.000 de persoane).

Deputatul USR a depus și alte amendamente care au rezultat din consultările cu românii din străinătate. Pentru a le consulta, cei interesați pot accesa acest link: https://www.daniel-popescu.ro/deputatul-usr-daniel-popescu-amendamente_buget2019/.

De reținut este faptul că USR a depus ieri, 11 februarie 2019, mai mult de 200 de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat, axate în principal pe transporturi, educație și justiție.

Votul final privind Legea bugetului de stat pentru 2019 se va da vineri, 15 februarie 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *