Deputatul sucevean Daniel Popescu a susținut în Camera Deputaților cauza localităților sucevene afectate de proiectul păgubos „Utilități și mediu la standarde europene”

Astăzi, 6 februarie 2019, deputatul USR Daniel Popescu, ales în circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, a susținut  în Camera Deputaților o declarație politică, în care a prezentat situația revoltătoare în care se găsesc 60 de localități din Suceava, care s-au asociat în 2004 pentru implementarea proiectului „Utilități și mediu la standarde europene”. Acestea au contractat un împrumut de peste 86 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 56 de milioane de euro pentru investiții în reabilitarea și modernizarea sistemelor de furnizare și alimentare cu energie termică pentru 6 localități, și 27 de milioane de euro pentru construirea a peste 230 km de conducte pentru transportul de gaze naturale de înaltă presiune. Astăzi localitățile se află în situația de a plăti sume colosale din bugetele locale (unele au primit și titluri executorii), pentru a acoperi costurile unor investiții care au fost transferate încă din 2010 în proprietatea statului român. Deputatul sucevean a insistat asupra faptului că statul român are obligația morală și financiară de a prelua măcar începând din prezent acoperirea împrumutului contractat pentru acest proiect, suma în cauză ridicându-se la peste 17 milioane de euro.

În anul 2004, 60 de localități din județul Suceava s-au asociat într-un proiect cu titlul „Utilități și mediu la standarde europene”, cu obiectivul de a construi peste 230 km de conducte pentru transportul de gaze naturale de înaltă presiune. În vederea realizării proiectului, acestea au contractat un împrumut extern în valoare de valoare de 27.220.436 de euro și care a fost garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Proiectul a fost de la bun început conceput greșit, întrucât conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat: cu alte cuvinte, construcția și exploatarea lor cădea în sarcina exclusivă a Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaș, în calitate de reprezentant exclusiv al statului. Drept urmare, în 2010, conductele au trecut în proprietatea statului român.

Mesajul deputatului Daniel Popescu a fost unul clar și tranșant:

„Stimate colege și stimați colegi,

În calitate de a doua Cameră sesizată și Cameră decizională, Camera Deputaților are obligația morală de a îndrepta eroarea Senatului și de a repara situația injustă și absolut păguboasă în care se află cele 60 de localități din Suceava. De aceea fac apel la buna credință și la responsabilitatea politică a domniilor voastre și vă rog insistent să susțineți preluarea sumei pe care o au de plătit pe nedrept localitățile sucevene pentru o investiție ce aparține acum statului român,” a declarat deputatul USR.

Până în anul 2007, s-au construit 101,4 km de conducte pentru gaze naturale, pentru care s-au cheltuit peste 11 milioane de euro, mai exact 11.473.892 euro. În 2010 însă, ele au fost predate cu titlu gratuit Societății „Transgaz” SA Mediaș. După ce statul a preluat prin Hotărâre de Guvern cei 101,4 km de conducte construite din fondurile împrumutate de primării, a fost emisă o Ordonanță de Urgență care dădea posibilitatea Guvernului să aloce bani din sumele defalcate din TVA aflate la dispoziția Ministerului Finanțelor Publice către aceste localități, pentru plata ratelor și dobânzilor. Astfel, în anii 2011, 2012 și 2013 au fost repartizate sume de bani prin Hotărâre de Guvern către cele 60 de primării.

Din diferența de peste 15 milioane de euro rămași (mai exact: 15.746,544 euro), s-au achitat începând din 2010 către finanțator următoarele sume: 7.193.319 euro cu titlu de rate rambursate și 8.553.224 euro cu titlu de dobânzi, iar la sfârșitul lui 2017 cele 60 de localități sucevene mai aveau de plată, până în anul 2030, rate și dobânzi aferente sumei de 17.261.739,95 euro.

Toate informațiile de mai sus au fost prezentate în expunerea de motive la o inițiativă legislativă depusă la Senat în anul 2017, prin care s-a propus preluarea la datoria publică a sumei de 17 milioane de euro. Deputatul USR Daniel Popescu le-a solicitat colegilor săi susținerea acestui proiect de lege atunci când acesta va fi dezbătut în Camera Deputaților (aceasta fiind cameră decizională), după ce a fost respins de Senat în martie 2018.

Deputatul a mai avertizat în expunerea sa că sumele foarte mari pe care le au de plătit localitățile sucevene riscă să le aducă în mod injust în pragul unui blocaj financiar și administrativ. Având în vedere situația de față, deputatul USR a afirmat spre finalul declarației sale politice că statul român are obligația morală și financiară să prevină blocajul și să preia plata celor peste 17 milioane de euro rămase de plată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *