Dan Barna: Iliberalismul este un pericol pentru România și UE

Preşedintele USR, Dan Barna, a participat astăzi, 30 octombrie 2018, la conferinţa “Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti și a susţinut o intervenţie despre pericolul iliberalismului şi despre cum poate fi salvată democraţia în România şi în Uniunea Europeană.

În cadrul intervenţiei susţinute, preşedintele USR a atras atenţia asupra modului în care iliberalismul este folosit astăzi în state precum Ungaria, Polonia şi România pentru a acoperi incompetenţa de la guvernare şi pentru a justifica o guvernare prin frică.

În contextul în care realitatea arată că în toate statele membre UE, nivelul de trai a crescut semnificativ ca urmare a dobândirii calităţii de membru, guvernările iliberale apelează la minciună şi manipulare pentru a arunca vina asupra Uniunii Europene.

„Iliberalismul se bazează pe minciună şi manipulare, iar într-o epocă a post-adevărurilor şi în care comunităţile digitale vor deveni unul din actorii care vor determina realitatea unui stat, este datoria noastră, a cetăţenilor, să ne luptăm cu post-adevăruri pentru a salva şi deopotrivă defini democraţia, în România şi în Uniunea Europeană. Astăzi, vedem cum în România, în Ungaria sau în Polonia, orice merge prost în plan intern trebuie justificat de către conducători prin găsirea unor duşmani externi, prin blamarea Uniunii Europene. Soluţia constă în implicare, adaptare continuă la schimbările interne şi externe care apar şi mai multă integrare în plan european şi euro-atlantic. Viitorul va veni peste noi, orice am face. Dacă nu ne implicăm toţi, ca societate, vom deveni victime ale celor care controlează şi manipulează prin frică şi post-adevăr. România are nevoie de oameni noi în politică”, a transmis Dan Barna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *