Congres extraordinar USR: Discursul candidatului Vlad Alexandrescu

Vlad Alexandrescu este unul dintre candidații pentru președinția partidului la Congresul extraordinar de la Poiana Brașov.

Discursul candidatului Vlad Alexandrescu:
Vă mulțumesc dragii mei, vă mulțumesc pentru că ați venit, vă mulțumesc pentru că suntem împreună, pentru că vom duce USR mai departe în această poveste minunată care ne-a adus împreună în Parlament, în consiliile locale, în CGMB, în campaniile parțiale. Vă mulțumesc că suntem împreună și că mergem mai departe vii, puternici și uniți.

Mă gândeam în timp ce Dan Barna își susținea excelentul lui discurs în care am admirat capacitatea lui de sinteză, de integrare de ide și pentru care îl felicit, la ce a însemnat frică în socetatea românească și ce înseamnă acum frică. Mă gândeam la cât de timorați sunt în continuare oamenii în România, cât de conformiști au rămas ei în multe multe privințe. Cât de convenabil li se pare unora să rămână în această atmosferă cenușie, gri, în care statul de drept e cotropit, e îngenuncheat, în care instituțiile statului sunt captive unor clientele politice, unor firme de casă, unor retelede fagocitare a deciziei și a banului public. În toată această luna cât a durat campania electorală internă am fost în filiale, am fost în județe, am fost în orașe unde avem candidați și am văzut cât greui e să ieși în stradă și să protestezi, cât de nelaindemana este să spui că te opui, cum te duci mai bine să îți faci cumpărăturile de week-end, să îți plimbi copii prin parc și să îi asiguri copilului tău meditații și pregătire pentru un liceu care e din ce în ce mai prost pregătit cu o pregătire din ce în ce mai slabă.

Și mi-am amintit de acel moment din 1989 din decembrie când am ieșit în Piață Română cu familia mea și am strigăt jos comunismul și mi-am amintit ce frică mi-a fost atunci și ce frică ne era tuturor celor care demonstrau față în față cu Jandarmeria, cu Armată, cu Securitatea. Și mi-am dat seamă atunci că în momentele când ne este frică, facem istorie. Mi-am adus de noiembrie în 1996 când Emil Constatinescu câștiga funcția de Președinte al României din partea Convenției Democrate, cum am ieșit în Piață Universității și am început să clamam victoria opoziției, victria democrației în România. Aveam sentimentul că am câștigat pentru totdeauna în luptă politică cu forțele retrograde, cu menținerea unui control al admnistratiei publice de către vechea nomencltura, transformată peste noapte într-o clientelă bine-plătită. Și am văzut cum încet-încet Convenția Democrată s-a lăsat cuprinsă de molimă adecvării mediului politic. O soartă care face din toate partidele politice să preia formă vasului, să se contamineze de un conformism ambiant, să devină că ceilalți, să devină un epsilon în viață românească, ne-necesar, superflu și de prisos, și apoi să plece acasă,

Va cer tuturor să nu plecăm acasă, să rămânem în USR și să facem din USR ceea ce speranța celor oamenilor din România ne-a cerut consecvent, decisiv, de fiecare data, cu aceelasi glas de 27 ani să facem opoziție în România și să aducem în România principiile și valorile statului de drept, ale respectului reciproc.
Va cer să nu devenim că ceilalți, să avem înțelepciunea că măcar acum în ceasul al douasprezecelea să fim înțelepți, să fim uniți, să folosim toate instrumentele cu care putem duce mai departe votul celor 700000 de cetățeni  care ne-au trimis în Parlament. Să ne facem datoria, să fim acolo și să le purtăm vocea, să folosim această diversitate pe care o avem între noi, oameni care suntem pregătiți, școliți, inteligenți, creativi, puternici. Suntem adevărate caractere și putem să articulăm limpede acest mesaj, Putem să spunem tuturor partidelor politice.

Putem sa spunem tuturor partidelor politice din Romania ca au esuat, in cotropirea administratiei centrale si locale, intr-o increngatura de interese sordide si meschine in care cetateanul din Romania nu se mai simte in nici un fel reprezentat. Sa le spunem oamenilor ca suntem acolo  sa ii aparam si sa le purtam vocea, sa folosim aceasta diversitate pentru a articula o activitate coerenta si puternica.

Sa depasim conflictele dintre noi izvorate din temperament, din caracter si din convingeri proprii pe care va trebuie sa le lasam la intrare atunci cand intram in institutiile publice in care ii reprezentam pe oameni. Sa ne dotam cu aceasta indentitate doctrinara la care ati contribuit multi dintre voi care se numeste USR Viu si care ne da in sfarsit o carte de vizita politica in raport cu celelalte partide europene politice din UE, in raport cu pretentiile si orgoliile liderilor nostri.

Haideti sa facem ca USR sa nu fie o poveste despre oameni, despre unii oameni. Sa fie o poveste despre valori si principii, pentru ca numai infelul acesta USR nu va mai fi despre grupari, despre cercuri, despre tendinte care apara pe unul sau pe altul, ci va fi o platforma comuna doctrinara pe ca re sa o putem apara si pe care sa o putem defini. Sa stabiklim ce face fiecare dintre noi, care este mandatul fioecaruia dintre voii, cum poate aduce fiecare dezvoltare a politicilor publice ale USR. Sa lucram pe termene, obiective, livrabile. Sa dam tuturor sentimentul de forta ca atunci cand am intrat in Parlament cu 9%

Vreau sa aduc un omagiu lui Nicusor Dan care a facut aceasta constructie politica posibila. Este omul care a luptat 10 ani in Bucuresti pentru ca patrimoniul istoric al orasului sa nu fie calcat in poicioare, pentru ca administratia pubklica sa fie mai transparenta, mai accesibila ceteanului. Vreau sa-i multumesc pentru ca a facut pentru Bucresti mai mult decat a facut Primaria Capitalei. Ii multumesc pentru ca a dat in judecata Ministerul Culturii, ca a dat in judecata ministrii ai Culturii care de dragul unor avantaje sau a unor avantaje obscure pentru ca au permis sa fie calcate in picioare monumente istorice clasate.

Cand mi-a propus sa candidez pentru USR am acceptat pentru ca mi-am dat seama ca exista o convergenta intre tot ceea ce facusem ca ministru al Culturii, intre tot angajamentul meu in favoare unui serviciul public, in serviciul artistilor independenti, si acest partid tanar izvorat din strada, un partid al adevarului, un partid al convingerilor. Am acceptat aceasta invitatie pentru ca era singura care ma face sa duc mai departe experienta administrativa politica, civica, de negociator in procese dificile, in mandate complicate, cand am reprezentat Romania intr-una din cele trei capitale ale Uniunii Europene la Luxemburg unde se desfasurau cate trei luni pe an, Consilii europene importante, Consili de afaceri generale, de mediu, unde cate 27 de ministrii veeanu cu mandate cu probleme sofisticate, mi-am dat seama că experiența de negociator pe care am dobândit-o atunci când am introdus Roșia Montană în lista indicativă UNESCO și când am creat premisele ca acest sit natural și cultural să devină o vedetă a României pentru patrimoniul mondial va putea beneficia acestui partid.

Mi-am dat seama că atunci când intru în USR vor veni alături de mine cu reprezentanți ai artei independente, cu o formă de protest nouă, artistică, care dă expresie conștiinței civice, celor mai avansate forme de constiință civică și de protest politic, care se exprimă în stradă, prin gestul artistic, prin felul în care gestul artistic traduce protestul politc. Nu mai tarziu decat ieri un artist a protestat in piata publica și a dat un gest de iertare cu ocazia unei vizite oficiale in România pentru toate victimele Holocaustului și pentru toate victimele Securității Comuniste, făcând o jertfă de bani și de sânge, o jertfă care pentru evrei constituie iertarea supremă. Care a fost reacția autorităților românești? Alexandru Solomon a fost ridicat de jandarmerie, a fost dus la poliție și a fost băgat în spitalul de psihiatrie. Acest gest de iertare și de protest a primit același tratament ca în epoca Ceaușescu – psihiatrizarea.

Haideți să recunoaștem că în multe privințe frica ne înconjoară în continuare, conformismul, comoditatea. Soluțiile personale sunt cele care ne ghidează viața de toate zilele. Câți dintre noi avem curajul să protestăm în stradă, câți dintre noi avem curajul să ne acomodăm cu mediul ambiant, câți dintre noi vom deveni părtași la diversele propuneri de compromis care se ivesc si care ni se ofera. Vreau ca USR sa mearga mai departe fara compromis, cu o identiate proprie, care nu e nici de stânga, nici de dreapta. Pentru că stânga a fost o etichetă cu care oamenii simpli din această țară au fost abuzați, au fost violentați, au fost mințiți și au fost reduși într-o formă de sclavie. Iar dreapta este o etichetă cu care alte partide i-au mințit pe antreprenori, pe comercianți, pe IT-iști, le-au promis o viață mai bună, i-au antrenat pe calea compromisului, au încercat să îi introducă într-o clientelă politică. Haideți să fim acel partid care dă o expresie politică tuturor acestor oameni abuzați, umiliți, mințiți, haideți să fim acel partid care dă expresie doctrinară, care asigură reprezentare parlamentară tuturor oamenilor din această țară.

Nu există două Românii, nu există o Românie săracă și o Românie bogată, există o singură Românie, care a fost îngenuncheată, care a fost violată, care a fost abuzată, care este umilită, care este aruncată la periferia Uniunii Europene, căreia i se promit compensații imaginare, halucinante, halucinogene, căreia i se vorbește despre trecutul ei mioritic, mistic, dacic, care e bagată într-un buzunar al politicii internaționale, care este scoasă din jocurile importante de decizie din Uniunea Europeană, care este antrenată pe o pantă a resentimentului, pe o pantă a unui joc perdant. O Românie care ar trebui să rămână în continuare închistată în frică în frica de modernizare, în frica de a juca in liga I a Uniunii Europene, în nucleul dur de decizie, o frică socială, o frică economică, o frică identitară. Nu ne este frică, nu avem de ce să ne fie frică. Mai jos nu putem ajunge, am ajuns la fundul sacului. Mai departe de Siberia, cum spunea un film, nu vom putea ajunge. Suntem deja în Sibera, e frig, ninge. Suntem într-o perioada de înghet a energiilor vii ale acestei țări. Copiii ne pleacă, nepoții ne vor pleca. România se află în ruină. Singurul nostru gând e să ne pregătim copiii cu meditații private, să îi dăm la școli private și să îi dăm la universități din străinătate. Haideți să nu acceptăm acest tratament.

Am venit să reformăm sistemul public din România. Credem într-o administrație publică, transparentă și eficientă. Credem că USR este axa politicilor de modernizare, credem că USR este axa care va aduna la un loc toate acele grupări, mișcări, asociații, organizații, care au resurse puternice de oameni și de idei, și care vor să vină laolaltă alături de noi, în acest ceas al doisprezecelea, să ne adunăm și să creștem împreună lăsând orgoliile la o parte. Credem că România100 poate aduce o contribuție decisivă la această modernizare. Credem că partide locale, modernizatoare, ne pot ajuta și pot veni cu noi. Credem că organizații civice, ogranizații ne pot sprijini în continuare, ne pot da idei și ne pot face să crestem bine impreuna, organic, asa cum trebuie. Credem că trebuie sa lasam la o parte tot ceea ce ne divide, tot ceea ce ne-a frământat pana acum. Credem ca trebuie sa uităm de contestații, de atacuri, de recursuri, de plângeri, de petiții interne. Credem că putem crește în continuare. Credem că putem fi uniți și puternici mai departe. Credem că începând de astăzi USR intră intr-o nouă poveste, în povestea unui partid puternic, mare, un partid conștient de miza pe care o are în fața lui, de răspunderea pe care o are în urma lui. Credem ca vom fi in stare să onorăm această răspundere, să creștem această miză. Credem ca vom fi din ce in ce mai mulți. Ca vom dezvolta organizațiile teritoriale.

Putem elabora un ghid al filialelor locale pentru că știm cum se face extinderea unei organizații, știm cum se începe de la zero. Știm să mergem în consiliile locale, să urmarim dezbaterile publice. Știm să urmărim cum se alocă contractele de achiziție publică. Știm să umblăm în SEAP și să verificăm cum se fac aceste atribuiri. Știm să interesăm pe cetățeni, în proiecte mici, în proiecte de interes cetățenesc și local, de interes civic. Știm să îi obișnuim cu ceea ce am făcut până acum. Știm să pornim de la proiecte mai mici, de interes local, astfel încât încet, încet să sădim într-o populație umilită, abuzată, înfricoșată, conformistă mesajul politic.

Știm să vorbim despre anticorupție, despre buna administrare a banul public, știm după aceea să le explicăm ce înseamnă echilibrul puterilor în stat, ce înseamnă respectarea independenței justiției, ce înseamnă apărarea democrației. Știm să îi familiarizam încet încet cu mesajele cu adevărat politice, cu care se vor obișnui și gratie cărora vor putea ridica în sfârșit capul. Vor putea să simtă că sunt demni și liberi și că această libertate este exprimată de USR. Această libertate care a fost călcată în picioare, pentru care au murit oameni, pentru care alții au fost umiliți, au fost abuzați. Numai noi știm să o apărăm în continuare, dar trebuie să îi învățăm și pe alții ce înseamnă, să depășească frica, să intre în zona morală a responsabilității  față de ei înșiși, față de familiile și copiii lor, față de comunitatile lor.

Să aducem un nou sentiment al comunității, al atitudinii cetățenești, să explicăm oamenilor că nu trăiesc singuri, că blocul este o adunare de oameni, de familii, de interese legitime, de nevoie de spațiu public și urban, de coabitare civilizată, morală, igienică, sanitară și frumoasă. Că nu face fiecare legea în șara lui, așa cum dorește o oligarhie politică, clientelară, coruptă. Că există mecanisme constituționale, instituționale, politice, judiciare care stabilesc dreptatea în această țară. Că oamenii pot să ceară dreptate, pot să ceară reprezentare, pot să ceară demnitate.

Că noi în USR avem toate mecanismele statutare să ne rezolvăm îndoielile, incertitudinile, rivalitățile, concurențele. Că aceste instituții din interiorul USR sunt suficiente, că ele funcționează, că sunt făcute din oameni faini, din oameni care știu ce vorbesc, că aceste instituții lucrează și ziua și noaptea, și la 8 dimineața și la 12 seara, că le putem face încredere, că ele ne reprezintă. Că dincolo de fiecare dintre noi, ca membru USR, există niste organisme statutare al cărora echilibru și funcționare este reglementată de statutul USR. Că acest statut care cu siguranță poate fi ameliorat, este deja funcțional. Ca suntem partidul cel mai democratic din România, un partid în care fiecare membru are o părere, fiecare membru și-o exprimă, în care niciun membru nu se lasă călcat în picioare de vreo conducere, sau de vreun membru informal. Un partid al dreptății, un partid al democrației, un partid viu, un instrument politic de aur pe care viitorul președinte îl va avea la dispoziție.

Un partid de dat ca model oricăreia din țările din fostul bloc comunist. Un partid așa cum mi l-am dorit. Un partid care merge mai departe, un partid care nu se teme de libertate, libertatea de opinie, de exprimarea ei, de comunicare, de părere, de contestare. Dar un partid care își recunoaște organismele, își recunoaște Biroul Național, își recunoaște Comitetul Politic, își recunoaște Comisiile de Arbitraj, își recunoaște președintele. Un partid care este mândru de felul în care funcționează, un partid care va crește, care se va extinde, organic, un partid care nu va putea fi oprit, un partid care îi va reprezenta pe toți cei care nu au reprezentare. Un partid care îi va face pe toți românii umiliți să ridice capul și să spună sunt român și sunt reprezentat, sunt român și mă duc la vot, pentru că am cu cine.
Un partid pe care ni-l dorim cu toții. Un USR viu, puternic și unit.
Mulțumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *