Brexit: un divorț complicat. Deputatul Daniel Popescu îndeamnă românii din UK să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență.

Parlamentarul sucevean Daniel Popescu, care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani, continuă seria de informări privind problematica din jurul Brexit-ului și consideră că românii trebuie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază în UK.

Comunitatea de români din Marea Britanie a crescut considerabil în ultimii ani, date fiind evoluțiile economice și politice din România, dar și faptul că restricțiile de pe piața forței de muncă din UK au fost ridicate pentru cetățenii români și bulgari de la 1 ianuarie 2014.

„Brexit-ul este o temă de larg interes inclusiv pentru România și pentru cetățenii ei din UK, motiv pentru care doresc să îi informez cu regularitate cu privire la desfășurarea acestui proces, dar și cu privire la eventualele consecințe – directe și indirecte – asupra vieții lor.” (deputatul USR Daniel Popescu)

Începând cu 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial:

Deputatul USR îi încurajează pe românii din Marea Britanie să își pregătească documentele și să facă aplicația / depună cererea CÂT MAI CURÂND POSIBIL

Aplicația/cererea poate fi făcută utilizând orice dispozitiv, de exemplu, un laptop, dispozitiv Android sau iPhone. Dacă nu doresc sau nu pot utiliza aplicația online, românii vor putea să aplice și prin trimiterea pașaportului sau a cărții de identitate prin poștă.

Potrivit deputatului USR Daniel Popescu, o ieșire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie evitată cu orice preț. Cea mai bună variantă în condițiile date este un Brexit cu un acord de retragere care să facă ușoară trecerea cetățenilor europeni și britanici de la un statut la altul și care să atenueze cât mai mult șocurile separației asupra mediul de afaceri britanic și european. În ultimă instanță, „Brexit-ul este despre oameni și despre viitoarele lor drepturi și obligații într-o țară care a ales prin referendum despărțirea politică de Uniunea Europeană, dar care va rămâne nu mai puțin europeană și după acest moment,” apreciază deputatul USR.

Deputatul USR a mai precizat că „România are șansa și obligația de a-și consolida relațiile bilaterale cu Marea Britanie în beneficiul cetățenilor celor două state. În materie de securitate, Marea Britanie a fost mereu un partener și aliat important pentru România, susținând intrarea țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană. În acest context, viitoarele relații economice și politice dintre cele două țări vor trebui să rămână cel puțin la fel de strânse ca până acum. Datoria Guvernului României este tocmai să se asigure de acest lucru,” a mai adăugat deputatul USR.  

În cele din urmă, sfatul pe care deputatul USR îl transmite românilor din Marea Britanie este acela de a pregăti din timp actele de care au nevoie pentru a obține noul tip de rezidență: „settled status”. „Înregistrarea ca rezident permanent e foarte importantă, deoarece românii își pot păstra drepturile pe care le au și în prezent pe teritoriul UK: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială,” a mai declarat Daniel Popescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *