Autoritățile locale și Ministerul Mediului atentează cu bună știință la sănătatea locuitorilor câmpulungeni prin refuzul de a lua măsuri drastice pentru remedierea modului în care sunt gestionate deșeurile la groapa din Câmpulung Moldovenesc

Parlamentarul bucovinean Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, își exprimă indignarea și profunda îngrijorare legată de modul în care este gestionată groapa de gunoi de la Câmpulung Moldovenesc. În prezent, zona din jurul gropii arată sub orice standard de mediu și reprezintă un adevărat focar de infecție pentru locuitorii din împrejurimi. Este absolut revoltător faptul că însuși Ministerul Mediului, care ar trebui să protejeze mediul și cetățenii, acționează împotriva acestora prin faptul că ignoră faptul că operatorul economic responsabil de un asemenea dezastru continuă nestingherit activitatea, ba mai mult — declară că acesta a remediat toate neconformitățile care au dus în trecutul recent la suspendarea autorizației de mediu pentru depozitarea neconformă a deșeurilor.

Reacția deputatului USR vine pe fondul multiplelor sesizări apărute în presă și primite la adresa biroului său parlamentar din Câmpulung Moldovenesc, prin care au fost prezentate încălcări flagrante și constante ale obligațiilor privind gestionarea și depozitarea deșeurilor de către prestatorul local însărcinat cu colectarea gunoiului menajer și transportarea lui la punctul de sortare din zona Izvorul-Boatca. Acesta a fost deja sancționat de către Garda de Mediu cu amendă contravențională, însă situația continuă să fie la fel de gravă ca în trecut.

Deputatul Daniel Popescu a depus deja o interpelare la Ministerul Mediului cu privire la procedura de autorizare a operatorilor economici care se ocupă de deșeuri în Suceava, pentru a afla care este poziția Ministerului în legătură cu situația prezentată mai sus. În mod cu totul surprinzător și revoltător, Ministerul  a declarat că operatorul economic — care este în prezent răspunzător de situația alarmantă de la groapa de gunoi din Câmpulung — îndeplinește condițiile de mediu pentru desfășurarea activității sale. Mai exact, acesta „a realizat în totalitate și la termen măsurile impuse” pentru remedierea neconformităților care au dus la suspendarea autorizației sale de mediu (extras din răspunsul la interpelarea deputatului USR).

Totuși, comisarii Gărzii de Mediu de la Serviciul Comisariatul Județean Suceava, care au efectuat controalele și care au constatat „conformitatea” cu standardele de mediu, precum și Ministerul Mediului ar trebui să afle că realitatea este cu totul alta — și ea se vede foarte clar din imaginile care au parvenit pe adresa electronică a biroului său parlamentar.

„Oamenii din zonă au ajuns într-o stare vecină cu disperarea din cauza mizeriei care se întinde pe zeci de metri în jurul gropii de gunoi (pe terenuri private și pe domeniul public), precum și din cauza mirosului greu de suportat și a riscului de îmbolnăvire în special pentru copii. Este o situație alarmantă, care trenează nepermis de mult, cu toate că Ministerul Mediului a fost informat și i s-au solicitat măsuri pentru închiderea punctului de colectare din zona Izvorul-Boatca sau cel puțin aducerea lui la standardele corespunzătoare de mediu,” a declarat Daniel Popescu.

Dorința parlamentarului USR este ca dezastrul de mediu de la groapa din Câmpulung Moldovenesc să fie remediată în cel mai scurt timp posibil prin intermediul instituțiilor abilitate să facă acest lucru. Daniel Popescu va continua să tragă semnale de alarmă cu privire la acest caz și să pună presiune publică asupra autorităților pentru ca acestea să-și facă datoria și să ia măsurile care se impun.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *