Claudiu Nasui, deputat USR: „Impozitul pe cifra de afaceri NU ESTE PERMIS în Uniunea Europeană prin directiva 112 din 2006 despre TVA”

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.
O primă analiză de impact al acestei măsuri arată însă că ea va fi distructivă pentru mediul de afaceri.

„În justiție, dar și în economie, norocul României este că se află în Uniunea Europeană. Impozitul pe cifra de afaceri nu este permis în Uniunea Europeană prin directiva 112 din 2006 despre TVA”, informează deputatul USR, Claudiu Năsui.

Efectele impozitării cifrei de afaceri a companiilor vor fi greu de suportat pentru majoritatea companiilor, în special pentru cele care au venituri de peste 1 milion euro (60% dintre acestea sunt companii cu acţionariat străin), se arată într-un studiu realizat de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector la Institutul Bancar Român.
Potrivit studiului, aproape jumătate dintre firmele active în Romania sunt expuse unor impozite în creştere începând cu anul 2018 şi „aproximativ 1 din 3 companii care activează în România sunt expuse riscului de a intra in insolvenţă din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcţie de venit”, scrie adevarul.ro.